Fallskyddsutrustning i slutna utrymmen

Slutna utrymmen som silos, cisterner, avloppsbrunnar, gruvor och rördiken ska du alltid behandla med respekt och betrakta som potentiella riskmiljöer. Därför ska du alltid göra en riskbedömning innan du utför arbete i det slutna utrymmet.

Detta finns reglerat i Arbetsmiljöverket AFS 2014:43 - arbete i cistern, brunn, silo, lastutrymme eller liknande.

"31 § Innan man påbörjar arbete i en cistern, brunn, silo, ett lastutrymme eller liknade ska en särskild riskbedömning göras enligt 5 § tredje stycket.

Vid tillämpning av 8 och 9 §§ ska man bedöma om luften behöver kontrolleras fortlöpande under arbetet. Om utrymmet inte kan ventileras så att luftens sammansättning blir säker ska lämpligt andningsskydd användas.

32 § Arbete som avses i 31 § ska övervakas så att snabb hjälp kan erhållas. Lyft av person ur utrymmet ska vara förberett om det inte är uppenbart onödigt."

Exempel på slutna utrymmen

Behållare som tryckkärl, vakuumkärl och cisterner men även rörledningar, silos och andra lagringskärl kan vara riskfyllda. Hit räknas även lastutrymmen, transportbehållare av dammande gods, avloppsanläggningar, gruvor och tunnlar, kulvertar, källarutrymmen, rördiken och containrar.

Innan du påbörjar arbetet

I värsta fall kan dödsfall bli följden om man går in i ett utrymme med syrebrist eller där risk för förgiftning föreligger. Brand och explosion i sådana utrymmen medför också stor risk för livshotande skador.

Därför ska du undersöka luften och bedöma den varje gång du ska påbörja arbete i en cistern, brunn, silo eller i ett lastutrymme. Arbetet ska förberedas så att det kan ske säkert. 

Om det inte är uppenbart att luften är säker ska man mäta luftens innehåll av syrgas, hälsofarliga ämnen och brännbara gaser och ångor med mätinstrument. Man ska också bedöma om luften behöver kontrolleras fortlöpande under arbetet.

Om det inte går att ventilera det slutna utrymmet från farliga luftföroreningar och tillföra ren luft, ska andningsskydd användas. Andningsskyddet måste väljas så att det skyddar mot de luftföroreningar som kan förekomma. Exempelvis är det enbart tryckluftsmatat andningsskydd som skyddar om det är syrebrist i det slutna utrymmet.

Arbeta inte ensam!

Vid arbete i cistern, brunn, silo, lastutrymme eller liknande ska det alltid finnas någon i närheten som har kontakt med och kan övervaka den som arbetar inne i det slutna utrymmet. 

Tänk efter före

Förbered alltid lyft av person ut ur ett slutet utrymme (om detta inte är uppenbart onödigt). Allvarliga olyckor har tyvärr skett där en person har svimmat på grund av syrebrist i ett slutet utrymme. När detta har upptäckts, har det hänt att en kollega gått in i utrymmet för att undersöka utan att skydda sig själv mot eventuella risker och därmed själv svimmat.

Konsekvensen av detta är i värsta fall döden för alla inblandade. Därför är det viktigt att det ska gå att lyfta ut en person ur ett sådant utrymme, utan att någon annan behöver gå in i utrymmet.

Undvik riskerna - kontakta vår avdelning Teknisk service & Fallskyddscenter

Vi har expertis i att göra riskbedömningar i olika arbetsmiljöer. Vi hjälper er med att identifiera allt från kemiska arbetsmiljörisker till allt som rör åtkomst, evakuering och räddning.

Kontaktuppgifter

Teknisk service och Fallskyddscenter 
Procurator AB
Kabingatan 7
212 39 Malmö

info.se@procurator.com

0200 - 811 000

:-(

It looks like the application is not working properly on this device. Please contact customer support with a screenshot of this message, so that we can help you.