Skyddsglasögon med UV-skydd

UV-strålarna i solljuset kan ge allvarliga skador på ögats näthinna som inte går att reparera. Därför är det viktigt med skyddsglasögon med UV-skydd; solglasögon för yrkesarbetare.

Inom vissa yrken finns det krav på att du ska bära skyddsglasögon; solglasögon med UV-skydd om du jobbar ute på vägar, i fjällvärlden eller inom marinen. Även inomhusyrken kan ha detta krav. Till exempel utsätts svetsare för en viss typ av UV-strålning i svetslågan.

  • Kraven på skyddsglasögon med UV-skydd är att de ska vara CE-märkta och certifierade enligt specifika EN-normer (fastställda av EU). Detta ger en garanti att materialet i glasögonen har testats och att de uppfyller skyddskrav om du utsätts för UV-strålning. 
  • Värt att veta: om du istället bär mörka solglasögon utan certifierad märkning finns det risk för större skador. Pupillen i ögat öppnar sig mer när det är mörkare och du skadar därmed ögonen på en större yta.

Hur du väljer rätt UV-skydd för ögonen

  1. Kolla upp vilken EN-norm skyddsglasögonen uppfyller. Minimikravet för skyddsglasögon är EN 166 där UV-skydd är en del av standarden. Vill du ha ett än mer komplett UV-skydd finns EN 170 Filter mot UV-strålning och EN 172 Solglasögon för yrkesarbete.
  2. Skyddsglasögon med UV-skydd finns i klar, färgad och mörk lins. Ska du vistas i snötäckt fjäll och bland sjö och hav - välj skyddsglasögon med mörkare glas. Reflexerna från solljuset via snö och vatten är nämligen mycket kraftigare och ljuset är starkare där. Här är det också värt att ha glasögon som täcker sidoljuset. 
  3. Hittar du glasögon med antireflexbehandling eller polarisationsfilter är det ett ytterligare plus. Då blir färgerna klarare, kontrasterna starkare och framförallt - du slipper irriterande blänk. Särskilt på sjön och i trafiken märks den skillnaden. Som bilförare kan du bli bländad av ljuset som reflekteras från vått väglag eller blänk från andra bilar.
  4. Om du jobbar i varierande ljus och går mycket mellan inomhus- och utomhusjobb är ett par fotokromatiska linser i skyddsglasögonen bästa valet. Fotokromatiska linser ändrar sig från klar till grå när de utsätts för UV-ljus. Linserna skiftar tillbaka till klara när du går till en miljö med mindre UV-ljus. På så vis slipper du ha två par olika skyddsglasögon.