Får man lov att bära shorts på jobbet?

Det finns ingen lag som talar om ifall du får bära shorts eller inte på ditt arbete. Å andra sidan kan det innebära risker om du bär shorts beroende på arbetsmiljö och därför får du inte ha shorts på jobbet enligt regelverk. Din arbetsgivare kan därtill ha en klädpolicy.

Regler och klädpolicy kring shorts

Det finns yrken där arbetskläder har funktionen att skydda dig eller det du arbetar med. Då är shorts uteslutna för att minimera risker för dig som anställd.

  • Till exempel ska du som svetsar bära plagg som täcker huden för att du inte ska riskera att bränna dig av svetsloppor och inom livsmedelsbranschen är shorts olämpliga av hygienskäl.

Av praktiska skäl kan det vara olämpligt med shorts.

  • Arbetar du på knä ofta behöver du ha knäskydd och då är shorts som slutar ovanför knäna opraktiska. Å andra sidan finns det lösningar med trekvartsshorts med knäskydd.

Många gånger har företag en klädpolicy som säger hur du ska vara klädd på jobbet.

  • Det här handlar om att dina kläder ska passa in i arbetsmiljön eller att du ska se proper ut vid möten med affärspartners eller kunder. Shorts är därför sällan accepterade.

Allt handlar ofta om vilken typ av bransch du jobbar i. Är du badvakt eller jobbar inom transportyrken kan shorts mycket väl vara ok.

Alternativ till shorts

Välj arbetsbyxor som är lite svalare av exempelvis syntetmaterial. Syntetmaterial är ofta bra på att transportera bort fukt om du behöver den funktionen. 

Vill du kunna bära shorts på jobbet, kolla alternativen bland trekvartsshorts. Shorts av trekvartsmodell är ibland ett accepterat alternativ då de täcker mer än vanliga shorts och ger tillräcklig svalka. Ta sen upp det för diskussion på din arbetsplats om det kan fungera i er bransch.