Städa och sanera vid vinterkräksjuka

Produktförslag och rutiner för att städa vid utbrott av magsjuka som vinterkräksjuka/Calicivirus. 

 1. Stäng av området där smittoutbrottet har skett för att stoppa smittan från att vandra vidare.
 2. Se till att ha gott om engångshandskar. Byt dem ofta, mellan olika arbetsmoment och/eller mellan olika städobjekt.
 3. Planera för att städa från rent till smutsigt. Torka även av beröringsytor som handtag, strömbrytare, hissknappar etc.
 4. Städa med färgkodning, det vill säga välj olika färger på städmaterialet för olika objekt och ytor. På så vis bryter du smittovägarna. Exempel: ska du städa av bordsytor - använd en blå microduk. Ska du städa av en toalett - använd röd microduk.

  Byt städmaterialet ofta. För områden med extra höga hygienkrav kan engångsdukar och engångsmoppar vara bästa lösningen. Kladdiga kräkningar torkas smidigt upp med absorptionsduken Spillex som suger upp och omvandlar vätskan till gelé.
 5. Använd städkemikalier som funkar för respektive städobjekt. Avsluta gärna med att desinficera ytor som tål ytdesinfektion.

  Om det finns dålig lukt trots rengöring kan det bero på proteinerna i smutsen. Använd ett medel som tar bort dessa, exempelvis KBM Eliminate.
 6. Rengör dig själv - tvätta händerna noga med tvål och vatten under minst 20 sekunder och mellan alla fingrar. Torka händerna torra med torkpapper, inte textilhanddukar som är en grogrund för smitta. Komplettera med handdesinfektion, gärna med effekt på virus som Deb Instant Foam Complete.
 7. Byt kläder efter avslutat arbete och skölj av skorna ifall du har trampat runt på smittade golvytor. Alternativt använd engångskläder och skoskydd när du sanerar.