Material i arbetskläder och skyddskläder

Akryl, Cordura, merinoull, polyester, CoolMax, bomull - vad är finessen med alla material som finns i arbetskläder och skyddskläder? Lär dig om materialen och välja rätt för bästa komfort.

Akryl

En vanligt använd syntetfiber. Akryl liknar två andra båda syntetfibrer - polyester och polyamid, men till skillnad från dessa används akryl ofta i stickade plagg som mössor och vantar.

Bomull

En naturfiber med god slitstyrka som ökar i vått tillstånd. Fördelen med bomull är att den ofta upplevs som smidig, följsam och behaglig att bära mot kroppen.

Töjbarheten hos fibern är låg liksom förmågan att återgå till sin ursprungsform, vilket innebär en låg elasticitet. Bomullsfibern tål höga tvättemperaturer vilket också krävs för att få den ren.

CoolMax®

Ett material i polyesterfiber. Varje fiber har fyra ”kanaler” som har en större yta än en vanlig rund fiber. Detta ökar tygets förmåga att lyfta bort fuktigheten från kroppen och snabbt leda den till plaggets utsida.

Cordura®

Ett mycket slitstarkt polyamidmaterial som ursprungligen kommer från DuPont®. Materialet är riv- och nötningståligt och extremt slittåligt. Ofta använt som förstärkning på de delar av plagg som utsätts för hårt slitage.

Merinoull

Ull är en naturfiber som består av proteinet keratin. Tack vare fiberns krusighet innehåller ull mycket luft, vilket skapar goda isolerande egenskaper samt hög elasticitet.

Ullfibern har god uppsugningsförmåga men till skillnad från bomull kan den ta upp ungefär en tredjedel av sin vikt utan att kännas fuktig. Med dagens efterbehandlingar krymper inte ull vid tvätt.

Polyamid

Polyamid är den fiber som är starkast av syntetfibrerna. Starkare än polyester i förhållande till sin vikt. Förutom slitstyrka är likheterna mellan polyamid och polyester många, men färghärdigheten är något lägre för polyamid. Däremot har polyamid en något högre vattenabsorption och kan transportera bort fukt ut till yttre lager.

Beständigheten mot kemikalier är dock dålig och polyamid smälter vid brand.

Polyester

Polyester är en syntetfiber som i jämförelse med bomull är extra slitstark. Detta innebär att materialvikten kan vara lägre med bibehållen slitstyrka. Fibern har också hög färghärdighet, det vill säga den motstår färgförändringar bra.

Polyester har även andra fördelar så som låg absorptionsförmåga, kan transportera fukt till yttre lager och har liten tendens att krympa. Genom att blanda polyester och bomull kan man få material som är både mycket komfortabla och slitstarka.

Ytterligare fördelar med polyester är syrabeständigheten som gör att den med fördel kan användas i plagg för till exempel ambulanspersonal som vid olycksplatser kan utsättas för batterisyra.

Polyester smälter vid brand.

:-(

It looks like the application is not working properly on this device. Please contact customer support with a screenshot of this message, so that we can help you.