Arbetshandskar - material

Butyl

Ett tätt material som skyddar mot kemikalier som ketoner, estrar, syror och gaser. Generellt är butyl oöverträffat som skydd mot starka vattenbaserade kemikalier.

Clarino™

Från världens främsta tillverkare av syntetiskt läder kommer vårt material till de flesta av handskarna i M-serien. Clarino™ skapades genom forsning och utveckling av fiber och non-wovenmaterial från avancerade polymerer. Det utvecklades som ett alternativ till naturligt läder. Redan på 1960-talet fanns de första produkterna tillverkade i detta material. Mer än 40 års forskning och utveckling ligger bakom detta material som vi idag använder i våra mest avancerade mekanikerhandskar.

Clarino™ har många egenskaper som gör det extra lämpligt för handskar:

 • Maskintvättbart i 30°C
 • Mycket god ”andningsförmåga”
 • Slitstarkt och hög rivhållfasthet
 • Hög elasticitet för bästa passform
 • Kromfritt (helt fritt från tungmetaller)
 • Ej allergiframkallande
 • För M40+ dessutom: Vatten- och oljeavstötande

Conductive PU

Material som fungerar på smartphone och surfplatta för att slippa att ta av handskarna. Speciellt lämpligt i kalla arbetsmiljöer och utomhusmiljöer höst- och vintertid.

Dyneema™

Dyneema™-fiber används ofta i skärskyddshandskar. Den kallas ibland för världens starkaste fiber och är 15 gånger starkare än stål, relativt sin vikt, och upp till 40 gånger starkare än aramidfiber som t. ex. Kevlar®. Dyneema™ påverkas inte av fukt eller UV-strålning. Man kan uppnå skärskydd nivå 4 med ren Dyneema™ och nivå 5 om den kombineras med glas- eller metallfiber. Produkterna kan tvättas många gånger utan att egenskaperna går förlorade.

Flerskiktsmaterial

Består av PE i kombination med olika plastmaterial, t. ex. EVOH (etylvinylalkohol) eller liknande. Används till kemskydd, ofta tillsammans med inner- och/eller ytterhandske p.g.a. laminatets dåliga passform och att det är tunt och känsligt för vassa föremål.

Ftalater

Ftalater är en beteckning för en grupp mjukgörare som förekommer i PVC (vinyl). Den vanligaste av dessa ftalater är DINP (diisononylftalat). Ftalaterna sammanbinder plasten. Det är lätt att tillföra och blanda in i plastmaterialet. De avges också lätt igen, så kallad migration.

Flera ftalater anses som miljö- och hälsoskadliga och får inte användas vid livsmedelshantering. Vid hantering av feta livsmedel där PVC-/vinylhandskar är i direkt kontakt med varan, kan ftalaterna i PVC-/vinylhandskarna migrera till livsmedlet.

För livsmedel ska istället handskar av nitril eller polyeten användas. OBS! De ska ha märkning av en glas- och gaffelsymbol.

Getskinn

Tunt men starkt skinn som är smidigt tack vare den naturliga halten av lanolin.

Används ofta till montagehandskar tack vare egenskaper som kombineras av hög slitstyrka/tunt skinn. Getskinn anses som dubbelt så slitstarkt som nötläder i förhållande till sin tjocklek.

Kevlar®

Är Duponts varumärke för en flamsäker paraaramidfiber som förkolnar vid 425–475°C. Smälter eller krymper inte vid hög kontaktvärme. Kevlar® är känsligt för UV-strålar och måste förvaras i skyddande förpackning. Är tvättbart men de skärskyddande egenskaperna minskar eftersom fibern inte tåler upprepad vickning, då den bryts sönder.

Latex, naturgummi

Ett mycket töjbart och rivstarkt material som har bra temperaturresistens och skyddar mot elektricitet. Tack vare sin elasticitet blir latexhandskar mycket åtsmitande och välpassande.

Kan orsaka allergiska reaktioner som minimeras så mycket som möjligt genom att använda innervante i bomull, tvättning eller applicering av skyddande hudkräm som får torka in ordentligt innan handsken tas på. 

Läder

Narvläder är från själva hudsidan. Tåler cirka 80°C värme. Narv är mjukt, hållbart och slitstarkt.

Spalt är från skinnets undersida och har därför porösare yta och suger lättare upp fukt eller väta.

Skinnets tjocklek är direkt proportionellt till slitstyrkan och hållbarheten. Skinn med 0,9 mm tjocklek kommer inte att vara lika starkt och hålla lika länge som ett 1,2 mm tjockt skinn. Dessutom har de olika skinnsorterna olika egenskaper.

Neopren/polykloropren

Syntetiskt framställt gummi med bra elasticitet. Har god resistens mot syror, oljor och alkoholer när det gäller doppade handskar. Den typ av skummad neopren som används i våt- och torrdräkter tål inte kemikalier, men skyddar mycket bra mot kyla och vatten.

Nitril

Oöverträffat konstgjort gummimaterial som är mycket motståndskraftigt mot oljor, fetter och kemikalier och som har bra mekaniska egenskaper. Nitril är elastiskt och har bra slitstyrka och ger ett mycket bra grepp.

Nötläder

Segt och mycket slitstarkt läder med god värmebeständighet.

Nötspalt

Används ofta till värmeresistenta handskar, eftersom spaltlädret ger mycket gott skydd mot värme. 

PE/polyeten

Plastmaterial som går att göra mycket tunt, till exempel för engångshandskar. PE har hög elasticitet.

Porelle®

För att hålla händerna varma och torra använder vi Porelle®-membran i vissa av våra vinterhandskar. Detta membran sitter mellan yttermaterial och foder och gör handskarna ventilerande, vind- och vattentäta. Porelle® uppfyller de högsta kraven på vattentäthet och ventilation.

PU/polyuretan

Polyuretan är ett mikroporöst, vattenavvisande material som ”andas”. När PU används som beläggning på textilier får man fram olika egenskaper: bra riv och draghållfasthet, mjukt grepp, flexibilitet vid låga temperaturer, bra töjningsegenskaper. Ger bra skydd mot vegetabiliska och animaliska fetter och oljor. Pigmenteras ofta för bättre UV-beständighet.

PVA/polyvinylalkohol

Ett mycket slitstarkt material som ger utomordentligt bra skydd mot starka lösningsmedel och kemikalier. Tål däremot INTE vatten eller vattenbaserade kemikalier.

Serino™

Exklusivt konstläder med slät yta. Detta konstläder ger ett gott grepp och används bland annat till vinterhandskar (Länka till sida om vinterhandskar).

Soft Grain

Ett tunt starkt material med mycket goda ventilerande egenskaper. Hög elasticitet ger handskarna bra passform. Mycket hög rivstyrka. Soft Grain är impregnerat med Septon™ vilket gör att man får extra bra grepp även vid våta och fuktiga arbetsförhållanden. Maskintvättbart i kallt vatten.

Spandex™

I handskarnas ovansida används ofta olika material med Spandex™ i. Man blandar Spandex™ och t. ex. polyester i olika förhållanden beroende på de egenskaper man eftersträvar. Spandex™ är mycket elastiskt och mycket starkare och hållbarare än naturgummi.

 • Kan töjas 500% utan att brista
 • Kan töjas stort antal gånger och återta sin ursprungliga längd
 • Högt nötningsmotstånd
 • Mjukt, friktionsfritt och elastiskt
 • Resistent mot kroppsfett, svett, hudvårdsmedel och tvål
 • Mycket bekvämt

Svinläder

Ventilerar bra tack vare den mer porösa ytan. Skinnet blir mjukare ju mer det används och bibehåller sin smidighet även efter det har varit blött, även efter tvätt. Mindre slitstarkt än nötläder.

Svinspalt

Ofta tunnare läder från spaltsidan som används till billigare arbetshandskar. 

Syntetiskt läder, konstläder

Nu har konstläder blivit så bra att det i känsla är mycket likt riktigt skinn.
Kan tvättas i maskin i 30°C många gånger utan att förlora i form och känsla.

Thinsulate™

I många av våra vinterhandskar använder vi foder av Thinsulate™. Materialet har mycket bra isoleringsförmågai förhållande till sin vikt och behåller ofta värmen dubbelt så länge som andra material. Thinsulate™ absorberar mycket lite vätska, mindre än 1% av sin totala vikt. Detta ger bra isolering även under fuktiga förhållanden.

Effektiviteten beror på fibrerna i materialet. De är omkring 1/10 tunnare än i många andra material. Därför stänger de in mer luft och ger en större värmereflekterande yta. Detta gör att du bibehåller kroppsvärmen bättre.

Twaron®

Är AKZOs varumärke för en paraaramidfiber som i allt väsentligt har samma egenskaper som Kevlar®. Förkolnar vid c:a 500°C.

Viton

Framställs av fluorinerad polymer och är värmebeständigt upp till 300°C. Skyddar mot många olika typer av kemikalier, som t. ex. klorhaltiga lösningsmedel och aromatiska kolväten.

Vinyl/PVC (polyvinylklorid)

Välbeprövat slitstarkt plastmaterial, som ger ett bra grepp. Kan innehålla mjukgörare (ftalater) och behåller därför sin mjukhet även i kyla. PVC avger bl. a. saltsyra och klorerade kolväten vid förbränning och är inte 100% nedbrytbart i naturen.